P-vitamin

P-vitamin P-vitamin

A rutin a bioflavonoidok közé tartozó anyag. A P vitamin a C vitamin kísérője, általánosan ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. A P-vitamin segíti a C vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket.

Kedvező hatásai

Hatékonyságát tekintve szorosan kapcsolódik a C-vitaminhoz, ugyanis ez is szükséges a megfelelő felszívódásához és működéséhez, együtt elfogyasztva erősítik egymás hatását (szinergista hatás).Lassítja az öregedési folyamatokat és csökkenti a hajszálerek törékenységét. 

A vitamin 19

Miben található meg? 

Legbővebben a citrusfélék, a csipkebogyó, az áfonya, a brokkoli, a paradicsom, valamint más gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák - elsősorban a gyümölcs húsa gazdag ebben a vitaminban.

Túladagolása

A P-vitamin túladagolása és káros hatásai emberi szervezetben nem ismertek.

P-vitamin hiány esetén 

Emberben kifejezetten P-vitamin hiánybetegség nem ismert, de feltételezhető, hogy hiányában a C-vitamin felszívódása és felhasználása zavart szenvedhet, éppen ezért tüneteik átfedhetik egymást.

További információk

  • Vitaminok: P-vitamin
  • Ajánlott mennyiség: Pontos szükséglete nem ismert
  • Vitaminhiány tünetei: C-vitamin felszívódása zavart szenvedhet
  • Vitaminok jótékony hatásai: Csökkenti a hajszálerek törékenységét, Öregedési folyamatokat gátolja, Antioxidatív folyamatokhoz szükséges
  • Túladagolás: Túladagolása jelenleg nem ismert