Cink

Cink Cink

A cink mintegy 2-3 grammnyi mennyiségben van jelen az emberi szervezetben, ezen belül is főleg a haj, a szem, és a férfi nemi szervek tartalmazzák. Ezeken kívül a máj, a vesék, az izmok, és a bőr tartalmaz belőle még számottevő mennyiséget. A legfontosabb szerepe azonban mégsem ez, hanem az, hogy az inzulin alkotórészeként a vércukorszint-szabályozásban vesz részt. Az inzulinon kívül mintegy hetvenféle enzimben van jelen.

Kedvező hatásai 

A cink egy nagyon fontos nyomelem az emberi szervezet számára. Jelentősen növelheti a sejtek ellenálló képességét, hiányában azonban azok jóval sérülékenyebbé válhatnak. Jótékony hatást gyakorolhat a vércukor szintjére, a hormonokra, illetve támogathatja az immunrendszer megfelelőbb működését. A cink használata pozitív hatással lehet a bőr állapotára, régóta alkalmazzák a kozmetikai iparban, valamint a bőrgyógyászatban a gyulladt bőr kezelésére.

A vitamin 25

Miben található meg? 

A cinket legnagyobb mennyiségben a húsok, a máj, a hüvelyesek és a tojás tartalmazza.

Túladagolása

Túladagolása jelenleg nem ismert.

Cink hiány esetén 

Cink hiányában a gyerekeknél törpenövés, a herék elsorvadása jelentkezik, felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások jelentkeznek.

További információk

  • Vitaminok: Cink
  • Ajánlott mennyiség: 9-10 mg
  • Hiányának tünetei: Bőrproblémák, Gyerekeknél törpenövés, Gyerekeknél herék elsorvadása, Elhúzódó sebgyógyulás, Csökkent étvágy és ízérzet, Hasmenés
  • Jótékony hatásai: Immunrendszer támogató, Bőrfeszesítő, Jelentősen növeli a sejtek önálló képességét, Vércukorszintet helyreállítja
  • Túladagolás: Túladagolása jelenleg nem ismert

Legfrissebbek a szerzőtől: Girincsi Dalma

Tovább a kategóriában: « Magnézium Kolin »