B-vitamin komplex

B-vitamin komplex B-vitamin komplex

A B-vitaminokat sokszor csak B-komplexként szoktuk emlegetni. A különböző B-vitaminok hatásai között gyakran találunk átfedést, valamint sok esetben érdemes őket együtt szedni a jobb hasznosulás érdekében. Ebben a cikkben nem fogok kitérni a b-vitamin további tagjaira, az majd a későbbiekben lesz.

Kedvező hatásai

A B-komplex vitaminok segítenek fenntartani az idegek, a bőr, a szem, a haj és a máj egészségét, valamint egészséges izomtónust, gyomor-bél traktust és megfelelő agyműködést garantálnak. Koenzimekként működnek, segítenek az enzimeknek a kémiai reakcióba lépésben más anyagokkal, valamint részt vesznek az energiatermelésben. A B-komplexek hasznosak a depresszió és a szorongás enyhítésében. Rendszeres és megfelelő mennyiségű bevitelük különösen fontos az idősek számára, mivel ezek a vitaminok a kor előrehaladtával már nem olyan jól szívódnak fel. 

A vitamin

Miben található meg? 

Legjobb B-vitamin forrásaink a gabonafélék héja, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült péksütemények, a hüvelyesek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj.

Túladagolása

Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.

B-vitamin hiány esetén

B-vitamin hiányában károsodik a szénhidrát-anyagcsere, szívelégtelenség és rendellenes idegi-agyi működések, a beri-beri nevű betegség léphet fel (fájdalmas izomgörcsökkel járó, akár halálos kimenetelű betegség).

További információk

  • Vitaminok: A-vitamin
  • Hiányának tünetei: Bőrproblémák
  • Jótékony hatásai: Segít a növekedésben

Legfrissebbek a szerzőtől: Girincsi Dalma

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « A-vitamin Biotin »