Diófalevél

Diófalevél Diófalevél

A diófa Ázsiában és a Balkán-félszigeteken volt őshonos, de mára már mindenhol találkozhatunk vele. A Kárpát -medencében két fajtát különböztetünk meg, az egyik a közönéges ehető dió és a fekete dió.

Begyüjtendő része

Sokan tudjuk, hogy a diófa termése rengeteg jótékony hatással van a szervezetünkre. De mi van a levelével? Ebben a cikkben a diófa leveléről lesz szó. 

A vitamin 46

Hatóanyaga és gyógyhatásai

A diófalevél a cserzőanyagok, juglonszármazékok és a fenolos anyagok összetevőit tartalmazza. A juglonszármazékok felelősek az aljnövényzet kipuztulására a diófák alatt, ugyanis ezek mérgző hatással vannak a lágyszárú növényekre. 

A cserzőanyagokat pedig a népi gyógyászatban haználják a mai napig. Ezeknek az anyagoknak féreg és kórokozóellenes hatásuk van és helyi gyulladáscsökkentőként is alkalmazzák. 

A diófalevél cukorbetegség ellen

Iránban a diófalevél a cukobetegség elleni traicionális gyógyszer és hazánkban is haználták a népi gyógyászatban. Kutatások és kisérletek is bizonyítják, hogy a diófalevél kivonata rendelkezik vécukorszint-csökkentő hatással, ami sajnos még nem hivatalos adat. 

Borogatásra is ajánlott

A teája nem csak belsőleg alkalmazható, a bőr és a nyálkahártya fertőzéseiben segít. Borogatásként és forró fürdőként is javasolják gyulladásos megbetegedésekre. 

Hajhullás ellen 

A diófalevél teája hatékony a hajhullás ellen is. 

További információk

  • Gyógyteák: Diófalevél
  • Gyógynövények: Diófalevél
  • Felhasznált rész: A levelét használják fel
  • Gyógyhatása: Gyulladásgátló, Cukorbetegség ellen, Hajhullás ellen, Fertőzésekben segít

Legfrissebbek a szerzőtől: Girincsi Dalma

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « Rózsa Paradicsom »