Biotin

Biotin Biotin

A biotin vízben oldódó vitamin, legalább ennyire elterjed elnevezése a H-vitamin is. Érdekessége, hogy molekulája ként tartalmaz. A szervezetben leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel. Tulajdonképpen ez a vitamin is termelődik a bélflórában, ezért szükséges mennyiségét és hiányállapotát nehéz meghatározni.

Kedvező hatásai

Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti a bőrproblémák tüneteit. 

A vitamin 3

Miben található meg? 

Kiváló biotinforrás a máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő. A legtöbb multivitamin-tabletta és B-komplex készítmény alkotórésze. Egymás hatását elősegítik a B2-, B6- és A-vitaminnal, és a niacinnal. 

Túladagolása

Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.

Biotin hiány esetén

A legsúlyosabbnak a B-1, illetve a B-3-vitamin hiányát tartják, ezek ugyanis rendkívül súlyos, akár az életet is veszélyeztethető betegségeket okozhatnak. Az előbbi a beriberi és a pellegra betegség fő kiváltó oka. Hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek. Túladagolás tünetei eddig nem ismeretesek.

További információk

  • Vitaminok: Biotin
  • Vitaminhiány tünetei: Bőrproblémák, Izomgörcsök, Étvágytalanság, Szőrzet kihullása, Zsíranyagcsere-zavarok, Izomfájdalmak
  • Vitaminok jótékony hatásai: Immunrendszer támogató, Gyulladáscsökkentő, Bőrfeszesítő, Regeneráló hatású

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « B-vitamin komplex D-vitamin »