E-vitamin

E-vitamin E-vitamin

Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és szintén zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére.

Kedvező hatásai

Az E-vitamin a védő hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabadgyökök termelődését, illetve azok sejtkárosító hatását. E-vitamin védi a szívet, ugyanis szabadgyök-fogó hatása védi a szív koszorúereit (ez a szívizmokat vérrel ellátó ér) a károsodásoktól, így kevésbé alakul ki érelmeszesedés.

A vitamin 7

Miben található meg? 

Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.

Túladagolása

Az E-vitamin igen nagy dózisban is csak kevéssé toxikus.

E-vitamin hiány esetén

Idegi károsodások, nemi aktivitás esetleges csökkenése, a vörösvértestek károsodása.

További információk

  • Vitaminok: E-vitamin
  • Vitaminhiány tünetei: Izomgörcsök, Izomfájdalmak, Idegi károsodások, Vöröstestek károsodása
  • Vitaminok jótékony hatásai: Védi a szemet, Csökkenti a kolesztrint, Védi a szívet
  • Túladagolás: Kevésbé toxikus
Tovább a kategóriában: « D-vitamin Folsav »