Folsav

Folsav Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, és kiemelten várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét (a velőcsövet) lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása.

Kedvező hatásai

Az egyik cikkemben már kifejtettem, hogy miért is fontos a folsav a baba és a mama egészségéhez, amit ➡️ITT olvashattok.Rendkívül fontos szerepet tölt be többek között a vérképzésben, a nukleinsav-anyagcserében, a sejtosztódásban, a magzat fejlődédében,és bizonyítottan csökkenti az idegcsőzáródási rendellenességek esélyét. Sokan nem tudják, de a folsavat így ilyen formában a szervezet csak nagyon lassan képes hasznosítani, mert ahhoz át kell alakulnia ún. „foláttá”, hogy a bélfal sejtjei fel tudják venni és tovább alakítani. Ehhez pedig egy bizonyos (MTHFR- metilén – tetrahidrofolát – reduktáz) enzim hatékony, hibátlan működésére van szükség. 

A vitamin 8

Miben található meg? 

Legjobb folsav forrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő.

Túladagolása

Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.

Folsav hiány esetén 

Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma csökken (ez a pancytopenia nevű betegség), a vérképben abnormálisan nagy vörösvértesteket látunk, nyelvgyulladás lép fel, gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek. Fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek léphetnek fel.

További információk

  • Vitaminok: Folsav
  • Ajánlott mennyiség: 169 μg/nap férfiak és 144 μg/nap nő
  • Hiányának tünetei: Vöröstestek károsodása, Magzati nyelőcső záródási rendellenesség, Beszédzavarok kialakulása, Vérszegénység
  • Jótékony hatásai: Segít a növekedésben, Segíti a sejtosztódást, Vérképző hatású

Legfrissebbek a szerzőtől: Girincsi Dalma

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « E-vitamin K-vitamin »