K-vitamin

K-vitamin K-vitamin

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a fillokinon, amely egyben előfordulására is utal (filum = levél). A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. Szintén van provitaminja is, amit menadion-nak neveznek.

Kedvező hatásai

A K-vitamint általában a véralvadási zavarok használják. A K-vitaminról megállapították, hogy nagyon fontos abban is, hogy támogassa a csontképződést, illetve véd az olyan problémákkal szemben is, mint a csontritkulás vagy a csonttörések. Ezenkívül a K2-vitamin abban is hatékony lehet, hogy enyhítse a cirózis billaris okozta viszketéseket is.

A vitamin 10

Miben található meg? 

Legjobb K-vitamin forrásaink a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a tej- és tejtermékek, valamint a máj.

Túladagolása

Túladagolása jelenleg nem ismert.

K-vitamin hiány esetén

K-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: vérzékenység, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok.

További információk

  • Vitaminok: K-vitamin
  • Ajánlott mennyiség: Átlagosan 65-70 mikrogramm
  • Vitaminhiány tünetei: Vérszegénység, Vérzékenység, Véralvadási zavarok
  • Vitaminok jótékony hatásai: Vérképző hatású, Csontképződés, Cirózis billaris okozta viszketés
  • Túladagolás: Túladagolása jelenleg nem ismert

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « Folsav Inozit »