Niacin

Niacin Niacin

A niacin vízben oldódó vitamin, régebben PP-faktornak (Pellagra-Preventív) hívták, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt. Szintén képes a szervezetben képződni, a triptofán nevű aminosavból.

Kedvező hatásai

Ez az egyetlen vitamin, amelynek hatása van a hormonrendszerre. Fontos szerepet játszik a nemi hormonok (tesztoszteron, progeszteron, ösztrogén), a kortizon, tiroxin, inzulin szintézisében. Nélkülözhetetlen a szervezet energia termelésében. Fontos szerepe van a méregtelenítésben. Szükség van rá az agy és a perifériás idegrendszer működésében. Segíti az emésztőrendszer egészséges működését. Szépíti a bőrt. Enyhíti, vagy mérsékeli a migrénes fejfájást. Javítja a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást. Megszűnteti a fekélyes fájdalmakat, a rossz szájszagot. Csökkenti koleszterin és triglicerid szintet, ezzel csökkenti a szív és érrendszer betegségeinek kialakulását. Enyhíti a leégés következményeit, sőt kimutatták, hogy más káros sugárzások hatására is jótékonyan hat. Elegendő mennyiségben a különböző kábítószerek kiürülésében is szerepet játszik. Jó hatással van a pszichére, nyugtatja az idegrendszert, enyhíti a depressziót és az álmatlanságot. Segíti a reumás fájdalomban szenvedőket gyulladáscsökkentő hatása által, elősegíti a porcképződést.  Késlelteti az I-es típusú cukorbetegség kialakulását, antikarcinogén hatása van.

A vitamin 15

Miben található meg? 

Legjobb niacinforrásaink a hús, máj, vese, hal, tojás, élesztő, szárazhüvelyesek, zöldségfélék és a barna kenyér.

Túladagolása

Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.

Niacin hiány esetén

Niacin hiányában a pellagra nevű betegség fejlődhet ki, amely bőrártalmakkal, a nyelv gyulladásával, rendellenes bélrendszeri és idegrendszeri működéssel jár.

További információk

  • Vitaminok: Niacin
  • Ajánlott mennyiség: 1,6 mg
  • Vitaminhiány tünetei: Bőrproblémák, Izomgörcsök, Pellegra betegség, Nyelv gyulladás, Rendellenes bélrendszeri problémák, Rendellenes idegrendszeri működés
  • Vitaminok jótékony hatásai: Immunrendszer támogató, Zsíranyagcsere serkentő, Kémiai reakciókban segít
  • Túladagolás: Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « Inozit Pantoténsav »