Hársfatea

A hársfatea a hársfa (Tilia cordata vagy Tilia platyphyllos) virágából készül, és régóta népszerű természetes gyógymód. Különösen megfázás, köhögés, stressz és alvászavarok ellen használják, de sok más jótékony hatása is ismert.

 

A hársfatea egy természetes nyugtató, köhögéscsillapító és immunerősítő ital, amely különösen megfázás, influenza, stressz és alvászavarok esetén hasznos. Nyugtató hatása miatt lefekvés előtt is kiváló választás, de nagy mennyiségben érdemes óvatosan fogyasztani.

Hársfatea főbb hatásai és előnyei

  1. Megfázás és influenza ellen

    • Lázcsillapító és izzasztó hatású, segíti a szervezet méregtelenítését.
    • Enyhíti a megfázás tüneteit, köhögést és torokfájást csillapít.
  2. Köhögéscsillapító és nyákoldó

    • Nyugtatja az irritált torkot és csökkenti a hurutos köhögést.
    • Támogatja a légutak tisztulását.
  3. Nyugtató és stresszoldó hatás

    • Segít ellazulni, csökkenti a szorongást és a feszültséget.
    • Lefekvés előtt fogyasztva segíti az elalvást és pihentetőbbé teszi az alvást.
  4. Vérnyomáscsökkentő és szívvédő

    • Értágító hatású, így segíthet a magas vérnyomás csökkentésében.
    • Javítja a vérkeringést és nyugtatja a szívet.
  5. Vizelethajtó és méregtelenítő

    • Segíti a veseműködést, elősegíti a méreganyagok kiürülését.
    • Enyhe vízhajtó hatása révén csökkentheti a vizesedést.
  6. Emésztést segítő és görcsoldó

    • Nyugtatja a gyomrot és segíti az emésztést.
    • Csökkenti a bélgörcsöket és puffadást.

Hársfatea elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál szárított hársfavirág
  • 2,5 dl forró víz

Elkészítés:

  1. Forrázd le a hársfavirágot 2,5 dl forró vízzel.
  2. Fedd le, és hagyd 10-15 percig ázni.
  3. Szűrd le, és fogyaszd melegen.

🔹 Tipp: Ha megfázás ellen iszod, keverd mézzel és citrommal a hatás fokozása érdekében!

Hársfatea mellékhatásai és ellenjavallatai

  • Túlzott fogyasztása nyugtató hatású lehet, ezért naponta legfeljebb 2-3 csészével ajánlott.
  • Szívbetegeknek mértékkel ajánlott, mert enyhén serkentheti a szívműködést.
  • Terhesség és szoptatás alatt mértékkel fogyasztandó, nagy mennyiségben nem ajánlott.
  • Hosszú távú, napi rendszerességű fogyasztása kerülendő, mert megterhelheti a szívet.