Származás és élőhely:
- A rozmaring a Földközi-tenger térségéből származik, de ma már világszerte termesztik.
- Meleg, napsütötte helyeken érzi magát a legjobban, és jól bírja a szárazságot.
Érdekesség:
- A rozmaring az ókori görögöknél az emlékezés és a tanulás szimbóluma volt, ezért gyakran viselték a fejükön tanulás közben.
Felhasználás:
Fűszernövényként:
- Széles körben használják a mediterrán konyhában húsok (különösen bárány, csirke), halak, levesek és szószok ízesítésére.
- Jól illik kenyerekhez, pékárukhoz és különböző zöldségekhez.
- Az íze intenzív, ezért kis mennyiségben is elég.
Gyógynövényként:
- Emésztés: Serkenti az emésztést és segíthet puffadás esetén.
- Keringés: Javítja a vérkeringést, és állítólag élénkítő hatása van.
- Memória: Hagyományosan úgy tartják, hogy javítja a memóriát és a koncentrációt. Az ókorban a diákok rozmaringágat tettek a hajukba tanulás közben.
- Illóolaj: A rozmaring illóolaját aromaterápiában és masszázshoz használják izomfájdalmak és stressz enyhítésére.
Kozmetikumokban:
- Számos sampon, balzsam és bőrápoló termék összetevője, mert állítólag serkenti a hajnövekedést és tonizálja a bőrt.
Dísznövényként:
- Kerti növényként és cserepes dísznövényként is népszerű, mivel könnyen nevelhető és illatos.
Botanikai jellemzők:
- Megjelenés: Örökzöld bokor, keskeny, tűszerű levelekkel, amelyek sötétzöldek és kissé fényesek. Virágai kékes-lilák, de néha rózsaszínesek vagy fehérek is lehetnek.
- Méret: Általában 1–2 méter magasra nő, de megfelelő körülmények között ennél magasabb is lehet.
- Illat: A rozmaring erőteljes, aromás illatú növény, amelyet a benne lévő illóolajoknak köszönhet.
Élettani hatásai:
- Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
- Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása lehet.
- Fokozhatja az immunrendszer működését.
Gondozása:
- Fényigény: Szereti a napos, meleg helyeket.
- Talaj: Jó vízelvezetésű, homokos vagy kavicsos talajban érzi jól magát.
- Öntözés: Nem igényel sok vizet, de a fiatal növényeket rendszeresen kell locsolni.
- Fagyérzékenység: Hidegebb éghajlaton télen védeni kell a fagytól, vagy cserépben tartva bevinni.