Vörös fokföldi rekettye tea

Vörös fokföldi rekettye tea Vörös fokföldi rekettye tea

Azt már tudod, hogy mennyi jótékony hatása van a különböző tea típusoknak, de azt tudtad, hogy az Afrikában gyógynövénynek számító rooibos tea is rengeteg pozitív hatással van felvértezve?

Miért egészséges? 

Nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz: cink, réz, magnézium, mangán, kalcium, kálium és fluor is található benne, ezért a fogyasztása jót tesz a csontoknak és a fogaknak is, a mangán növeli a csontsűrűséget, a kalcium pedig erősíti a csontokat.

Amit tudni kell róla

A rooibos, vagyis a vörös fokföldirekettye, egy dél-afrikai cserje. Az ottani lakosság már a 18. század óta fogyasztja ezt a növényt jelentős élettani hatásai miatt. A vörös bokrot akkor szüretelik le, amikor 1-1,5 éves már a növény, és a feldolgozáskor nemcsak a tűszerű, éles levelét, hanem a szárvégeit, de akár a kérgét is felhasználják.

Miért vörös a színe? 

Ezeket a részeket aztán hagyják megszáradni, összezúzzák, majd fermentálják - ennek során kapja meg az eredetileg zöld rooibos a jellegzetes vörös színét. Ezután gőzöléssel fertőtlenítik, megszárítják, átválogatják és csomagolják.

Miből készül? 

Tea vagy nem tea a rooibos, ma már ekként ismerjük, úgyhogy nyugodtan hívhatjuk rooibosteának vagy vörös teának, nem követünk el vele hibát. A teázók, kávézók itallapján is mindig a teák között van feltüntetve, felesleges is lenne máshova írni, mert akkor már a gyümölcsteát is ki kéne vennünk ebből a felsorolásból, ugyanis az sem tealevélből, hanem gyümölcsökből, virágszirmokból és más növényi levelekből készül.

További információk

  • Gyógyteák: Vörös fokföldi rekettye tea

Legfrissebbek a szerzőtől: Girincsi Dalma

Tovább a kategóriában: Pitypang »