Paradicsom

Paradicsom Paradicsom

A paradicsomot és a belőle készült ételeket mind nyersen, mind főzve sokféle formában fogyasztjuk. Nemcsak a hagyományos magyar konyha része, hanem számos speciális étrend, például a mediterrán diéta is előszeretettel használja. Mivel egészséggel kapcsolatos hatásai a széles körű kutatás ellenére nem teljesen tisztázottak, érdemes áttekinteni, hogy a paradicsomnak tulajdonított hatások mögött milyen tudományos bizonyítékok vannak.

Begyűjtött része

A paradicsomnak a termését használják fel.

A vitamin 51

Hatóanyaga és gyógyhatása

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó növény, mely Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Európába a 16. században került, de hosszú ideig csak dísznövényként használták, mert mérgezőnek tartották. Közeli rokonához, a burgonyához hasonlóan valóban megtalálható benne a mérgező szolanin, azonban elhanyagolhatóan kis mennyiségben. Rengeteg C-vitamint, illetve kis mennyiségben ásványi anyagokat is tartalmaz. 

Erősíti a csontokat

A paradicsom kalciumot és K-vitamint is bőségesen tartalmaz, melyek létfontosságúak, hogy a csontok és annak szövetei megőrizzék épségüket.

Csökkenti a koleszterinszintet

Ha hetente legalább négyszer fogyasztasz paradicsomot, látványos eredményt tudsz elérni a koleszterinszint-csökkentésben is.

Serkenti a véráramlást

A paradicsom magvai és zselés része tartalmazza a legtöbb vitamint, és kimutathatóan serkenti a véráramlást is.

Véd a cukorbetegség ellen

A paradicsomban lévő króm segít megelőzni a 2-es típusú diabétesz kialakulását, mely manapság egyre több embert fenyeget. Helyrerázza a vércukorszintet, így rendszeres paradicsomfogyasztással megelőzheted a kórt.

Öregedésgátló hatása van

A paradicsom rengeteg antioxidánst tartalmaz, így nem csoda, hogy mint csodanövény tett szert nagy népszerűségre a szépségiparban, hiszen öregedésgátló hatással bír, és védi a bőrt a káros UV-sugaraktól is.

Nyersen vagy feldolgozott formában érdemes fogyasztani?

Az a kérdés, hogy a kedvező hatásokat több paradicsom fogyasztásával vagy a likopintartalmú kapszulák szedésével érhetjük-e el. A válasz nem egyértelmű: a kísérletekben a feldolgozott paradicsomot tartalmazó termékek kedvezőbbek voltak, ha a zsíranyagcserével, illetve az oxidatív stresszel kapcsolatos hatásokat vizsgálták. Tehát mindegyik formában egészséges a paradicsom. 

További információk

  • Gyógyteák: -
  • Gyógynövények: Paradicsom
  • Felhasznált rész: A termését használják fel
  • Gyógyhatása: Étvágyjavító, Csökkenti a koleszterinszintet, Serkenti a véráramlást, Öregedésgátló, Véd a cukorbetegség ellen

Legfrissebbek a szerzőtől: Girincsi Dalma

Tovább a kategóriában: « Diófalevél Birsalma »