Úszás

Úszás Úszás

Az úszás a legjobb sport, ugyanis átmozgatja testünk összes izmát, óvja az ízületeket, és még fogyni is lehet tőle. Az úszás épp ezért még az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek is ajánlott. Ezeken kívül felgyorsítja a szívverést, ami pozitív hatással van annak egészségére. Ha rendszeresen úszunk 30-45 percet, akkor bizonyítottan oldjuk a stresszt, és még a depresszió kialakulását is megelőzhetjük.

Milyen izmokat mozgat meg? 

Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. De nem csak a légzőrendszer lendül működésbe, hanem szinte az összes izom is. az úszás során a felső és alsó testfélre egyforma munka hárul. Alapvetően dinamikus, izotóniás terhelésről van szó, de természetesen ahhoz, hogy a test szépen ráfeküdjön a vízre és ne süllyedjen le bizonyos része, megfelelő izomtónusra, a tartóizmok munkájára van szükség.

A vitamin 38

Jótékony hatásai

Szív és érrendszeri panaszok

Az úszás javítja a szív működését és keringésrendszerét. Az úszás közben alakul ki a legnagyobb folyamatos oxigén hiány, mert az úszás közben működik egy időpontban a legtöbb izomcsoport. Emiatt a szívnek és az ereknek nagyobb mennyiségű oxigént és energiaforrásokat kell eljuttatni a vázizomzatba, ehhez a teljesítményhez kell a szívnek és az ereknek alkalmazkodnia.

Izomnövelő hatása van

A víznek 14%-al nagyobb az ellenállása, mint a levegőnek, ezért ebből a szempontból hatékonyabb az úszás, mint a levegőn végzett kardioprogramok, hisz nagyobb erőfeszítést kell tenni a mozgáshoz.

Immunrendszer erősítő

Az úszás erősíti az immunrendszert, melyet egyféleképpen lehet elérni, ha a szervezetet fokozatosan és rendszeresen kitesszük megfázást vagy fertőzést okozó tényezőknek.

Anyagcsere folyamatokat segíti

Az úszás minden izmunkat átmozgatja, szó szerint. 

Szellemi teljesítményt segíti

Kutatások is bizonyítják, hogy fokozza a szellemi teljesítményünket. 

További információk

  • Mozgásformák: Úszás
  • Jótékony hatásai: Szív és érrendszeri panaszok, Izomnövelő hatása van, Immunrendszer erősítő, Anyagcsere folyamatokat segíti, Szellemi teljesítményt segíti
  • Használt izmok: Összes izmot átmozgatja

Legfrissebbek a szerzőtől: Girincsi Dalma

Tovább a kategóriában: « Jóga Séta »