Jóga

Jóga Jóga

A jóga mindennapos gyakorlása javítja az egészséget, jó közérzetben segít, mentális megtisztulást hoz és az életminőség javulásában is jelentős szerepe van. A legjobb módja az egészség és a fittség elérésében. Nem csak a fizikumunkban segít, hanem a lelki és mentális állapotban is jótékony hatással bír. Megmozgatja az egész testet. Fej, hát és izületi gyulladások gyógyításában is segít. 

Miért jó a jóga?

A jóga a tudat átalakításában és a karma egyensúlyában segít, ami egy indiai vallásból származik. Az indus völgyi civilizáció romjai közül 4ezer éves, meditáló jógagyakorlatokat ábrázoló képeket találtak. Ez is bizonyítja, hogy a jóga gyakorlata már ekkor is fontos szerepet töltött be az emberek életében. Az ősi jógaismerete hosszú időnk kersztül iratlan formában szállt nemzedékről nemzedékre. Aztán a teremtésmondában és rengeteg irodalmi emlékben is szerepel a jógázó istenekről. 

A jóga hatékony a testnek és a léleknek is. Külső szemmel gondolhatnánk, hogy ez nem is mozgás. Akik rendszeresen jógáznak, sokszor igenis izomlázat tapasztalnak. 

Ennek mi lehet az oka?

  • melegben végzed a gyakorlatokat
  • légzéssel összehangolt folyamatos mozgás
  • folyamatos nyújtást végzel az izmaiddal

Pitypang

Milyen jógatípusok léteznek:

Hatha jóga: Ez a jóga nem túl mozgalmas, viszont arra jó, hogy a tested lépésről-lépésre jobban megismerd. 

Astánga jóga: Ez egy sokkal mozgalmasabb jógatípus, mint a Hatha. A Hatha jógának egy erőteljesebb fajtája, amihez jó fizikai állapot szükséges. 

Bikram: Említettem, hogy vannak olyan jógák, ahihez meleg szükséges a helységben, ahol végezzük a gyakorlatokat. A Bikram ez a jógafajta, ugyanis kb. 37fokos helységben kell végezni a gyakorlatokat egy órán keresztül. 

Tantra: A Tantra célja a női és férfi energiáinak egyesítése, több jógatípus ötvözésével. 

Mielőtt eldöntöttük, hogy milyen típust választunk, azt is tudnunk kell, hogy sport vagy spirituális szempontból végezzük majd a gyakorlatokat, hiszen ehhez mérten eldönthetjuk, hogy jógastúdióba vagy edzőterembe akarunk menni. 

Mit ne csinálj jóga közben?

  • ne feszítsd túl magad jóga közben
  • ne csinálj semmi olyat, ami fájdalommal jár
  • a kevesebb több, ne tegyél gyors mozdulatokat
  • ne nyújts túl
  • ne versenyezz másokkal

A jóga megtanít minket arra, hogy az életünkben az egyensúly a legfontosabb és a ha nincs meg a lelki béke egy káosszá alakulunk. Ez egy kortalan testmozgás, ami igenis fiatalon tart. Több, mint torna. Ez egy többezer éves tudomány és olyan mozgás, ami az egész testet átmozgatja és képes helyreállítani az egyensúlyt, az egészségünk érdekében.

Minden gyakorlat egyszerre hat a testre és a lélekre is. 

További információk

  • Mozgásformák: Jóga

Legfrissebbek a szerzőtől: Girincsi Dalma

Tovább a kategóriában: Úszás »